Armoede

Nederland is een van de rijkste landen in Europa. Toch is er ook in ons land sprake van armoede. We spreken van armoede wanneer iemand niet kan voorzien in de eerste levensbehoeften. Er is onvoldoende geld om (gezond) voedsel te kopen, een huis te betalen, door te leren na de verplichte schoolperiode en om zorg af te nemen. Armoede komt in ons land in verschillende vormen voor. Van absolute armoede zoals net omschreven tot armoede waarbij mensen wel kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften, maar niet mee kunnen doen aan het sociaal maatschappelijke leven. Zij hebben onvoldoende geld voor hobby’s, verjaardagscadeaus en meer.

 

Uit onderzoek blijkt dat vooral eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben. De armoede zie je dan terug in bijvoorbeeld (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs.

 

Armoede niet altijd zichtbaar. Zo zien we niet altijd dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan. In onze gemeente willen we alle inwoners zo goed mogelijk ondersteunen. Voor ons is het belangrijk om zo snel mogelijk in contact te komen met inwoners wanneer er financiële problemen zijn. Hoe eerder we samen naar oplossingen kunnen zoeken, hoe beter we eventuele schulden en armoede kunnen voorkomen.

 

Heeft u een laag inkomen, schulden en moeite om te voorzien in uw eerste levensbehoeften? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.